Nejsme sami, jen investor byl serioznější.

23.09.2009 16:16

Obyvatelé obce Zbůch zamezili výstavbě bioplynové stanice

autor: ČT24

Západočeská obec Zbůch Západočeská obec Zbůch

Plzeň - Obecnímu úřadu ve Zbůchu na Plzeňsku se ve spolupráci s místními obyvateli podařilo zamezit firmě Pebra, aby v blízkosti obce vystavěla bioplynovou stanici. Zástupci investorské společnosti nepřesvědčili občany Zbůchu nabídkou pracovních příležitostí ani zajištěním bezpečného provozu zařízení. Firma je tak nucena upustit od mnohamilionového projektu.

Video: Reportáž Ondřeje Gini.

Bioplynová stanice měla podle původních plánů stát v blízkosti sídliště a ústavu sociální péče. Vytrvalost místních však slavila úspěch, navíc s podobnými problémy se potýká nedaleká obec Černošín. "V tamní lokalitě byla postavena stanice za několik milionů korun a nedá se říci, že by fungovala bez zatížení životního prostředí," tvrdí starosta obce Zbůch Jiří Hájek.

Hlavní obavou obyvatel Zbůchu je nepříjemný zápach, který by se v případě uskutečnění provozu obci nevyhnul. Místní úřad proto začal být zahlcován stížnostmi a peticemi. Stanice by při řádném provozu měla zpracovat až 20 tisíc tun biologického odpadu, převážně z masného průmyslu, což v praxi to znamená i několik kamionů odpadu denně. Obyvatelé již před rokem protestovali proti firmám, které do vykopaných jam v okolí obce vyvážely jateční odpad.

Iniciátor celého projektu přesvědčoval obyvatele o zbytečných obavách ze zápachu, jejich mínění však nezměnil. Vzduch v okolí obce navíc znečišťuje množství kamionů směřujících na nedaleké letiště. Firma Pebra však uvažuje o nové lokalitě a hodlá svůj plán nové bioplynové stanice dokončit. V Plzeňském kraji již vybudovala desítky kompostáren a pro nový projekt hledá vhodnější místo s dostatkem neobydleného prostoru.

Kontakt

Neváhejte nás kontaktovat v případě Vašich připomínek.