Podvod s Bioplynovou stanicí

13.09.2009 10:43

ČEZ zkoumá „zfalšovanou“ miliardu za bioplynovou stanici

velikost textu:
20. března 2009  1:22
Polostátní elektrárenská firma ČEZ se začala zabývat vlastním dokumentem, který vypadá spíše jako vzkaz od mimozemšťanů. Firma v něm slibuje, že od soukromých podnikatelů koupí projekt bioplynové stanice ve slovenských Bošanech za neuvěřitelných 950 milionů korun.
ČEZ vlastně ani neví, jak dokument vznikl. Ilustrační foto.foto: Jan Strouhal,  MAFA

ČEZ vlastně ani neví, jak dokument vznikl. Ilustrační foto.

Bioplynová stanice je přitom zatím jen pozemek, staré budovy u čističky odpadních vod a hromada papírů. Projekt nemá ještě ani potřebná povolení a jeho skutečná hodnota se v této fázi pohybuje do sto milionů korun.

Dalším problémem je, že ČEZ vlastně neví, jak dokument putující v minulých měsících po Slovensku vůbec vznikl. Výkonný ředitel firmy Daniel Beneš a šéf útvaru rozvoje obnovitelných zdrojů Jan Mališ, jejichž jména jsou na dokumentu napsána a Mališ je na něm i podepsán, tvrdí, že jde o falzifikát.

"Předal jsem tento papír našemu bezpečnostnímu řediteli, aby to prošetřil," řekl Beneš.

ČEZ podle něj nikdy podobné dokumenty, v kterých by sliboval akvizici projektu za určitou cenu, nevytváří. "Cena je úplně řádově mimo. Hlavičkový papír, na němž je nabídka napsaná, také nepoužívám. Považuji to za podvrh," dodal Beneš.

Také Mališ, jehož podpis je údajně zfalšovaný, odmítá, že by někdy takový dokument vytvořil nebo poslal, navíc prý ani nemá akvizice bioplynových stanic v popisu své práce.

Mališ se však dobře zná se spolumajitelkou projektu bioplynové stanice Žanetou Faltovou a jejím manželem Petrem. Projekt stanice totiž patří firmě Alternative Energy, v níž má 55 procent právě Faltová, za niž všechna jednání vede manžel.

Ahoj, tady miliarda

Z dokumentů, které má MF DNES k dispozici, také vyplývá, že jedna verze zpochybňovaného dokladu ČEZ o doporučené koupi bioplynové stanice za miliardu byla odeslána právě z e-mailové adresy Mališe Petru Faltovi.

"Ahoj, tady je jen mustr, přečti si ho a řekni mi, co všechno a jak chceš ještě upravit..." píše se v e-mailu adresovaném Faltovi.

Podle informací MF DNES také Falta "dokument ČEZ" později ukazoval při jednání na Slovensku.

"Nic takového jsem nepsal ani neposílal," odmítl korespondenci Mališ. Totéž tvrdí i Falta. "Žádný takový dokument jsem neviděl, nic takového nemám," řekl s tím, že se navíc s Mališem téměř nezná a mluvil s ním naposledy před tři čtvrtě rokem.

Dokument však viděli někteří další podílníci firmy Alternative Energy, kteří mají dohromady zbylých 45 procent. Jde o slovenskou firmu ZDA Holding Slovakia vsetínského podnikatele Petra Gehringera a město Bošany.

"Dokument od ČEZ jsme viděli a velmi nás překvapil," řekl právník Josef Gehringer, který zastupuje svého syna Petra i společnost ZDA Holding. Podílníci, za něž mluví, podle něj projekt vůbec prodat nechtějí a pokračují v jeho přípravě. Cena kolem miliardy je i podle Gehringera absurdní, protože rozpočet stavby i s technologiemi je kolem půl miliardy korun.

Starosta Bošan Pavel Štros řekl, že o prodeji projektu slyší poprvé a dokument ČEZ neviděl.

Falta nicméně tvrdí, že projekt na prodej je. "Snažíme se ho prodat, ale v žádném případě jsme ho nenabízeli ČEZ. Máme teď tři zájemce, se všemi jednáme. Cena je kolem sto milionů korun," dodal Falta.

Odmítá také možnost, že by mu papír s příslibem miliardy od ČEZ mohl pomoci ve shánění investorů nebo peněz na tento projekt. "Je to úplný nesmysl," uvedl.

Známí z Kelče

Ačkoliv Falta tvrdí, že se s manažerem ČEZ Mališem příliš nezná, z dokumentů MF DNES vyplývá opak.

Mališ a Faltová spolu seděli ve firmě Alternative Resources, kterou dříve Mališ vlastnil a dnes Faltové patří. Mališ také pomáhal Faltovi prodávat projekt původně největší větrné farmy v Česku, v lokalitě Kelečsko.

V listopadu roku 2007 si část projektu větrné farmy v hodnotě údajně 160 milionů korun koupil od Falty izraelský podnikatel Orgad Ika. Ten MF DNES potvrdil, že se jednání účastnil i Mališ.

Když se smlouva s Orgadem Ikou připravovala, psal Mališ mimo jiné v mailech ohledně transakce Faltovi: "Ráno si voláme a našim dalším obchodům zdar, čau Honza."

Ani ne rok poté, loni v srpnu, krátce před nástupem Mališe do ČEZ, o koupi větrné farmy Kelečsko shodou okolností začal vyjednávat také polostátní kolos. K obchodu doposud nedošlo.

Mališ nastoupil do ČEZ loni v listopadu, a to na doporučení šéfa fúzí a akvizic Vladimíra Schmalze, s nímž se znal podle svých slov z lázní Velichovek. Ty dříve Mališovi patřily.

V minulých týdnech měl být Mališ jmenován novým šéfem dceřiné firmy kolosu ČEZ Obnovitelné zdroje, s jejímiž výsledky je vedení ČEZ nespokojeno. Zatím byl Mališův postup pozastaven.

Autoři:

Kontakt

Neváhejte nás kontaktovat v případě Vašich připomínek.