Vítkovští: Biostanice páchne jak pět let stará močůvka

20.09.2009 11:30

VÍTKOV, KLOKOČOV - Adrenalin v krvi se včera zvedl mnohým obyvatelům Vítkovska, když si v našich novinách přečetli slova majitele klokočovské biostanice o tom, že je vše v pořádku.


 

Bioplynová stanice. Černá můra pro mnohé obyvatele Vítkova a Klokočova.
Bioplynová stanice. Černá můra pro mnohé obyvatele Vítkova a Klokočova.
Autor: DENÍK/Miroslav Moravec

„Víte, jak ta biostanice smrdí? Jako pětiletá močůvka říznutá pět let starou mrtvolou. Jak jinak to mám říct? Je to strašné! Zveme jejího majitele k nám na zahradu, klidně ho pohostíme. Snad se mu ale ze zápachu z jeho biostanice neudělá špatně, jako se dělá špatně nám,“ uvedla například rozzlobená Iveta Šťastníková z Vítkova.

Páchne to hlavně o víkendu

Ona i její manžel tvrdí, že zápach bývá nesnesitelný, a to zvláště o víkendu, kdy pracovníci biostanice vyvážejí odpad  z reakčních nádob na pole a louky. „Jenže majitel si odjede do Ostravy, kde bydlí, takže samozřejmě nic necítí,“ podotýkají manželé. Šťastníkovi i další obyvatelé Vítkovska, které naše redakce v anketě oslovila, říkají, že zápach je všudypřítomný. „Cítí to v Čermné, v Prostředním Dvoře, ve Vítkově, o Klokočově nemluvě, tam to mají přímo pod nosem. A majitel do novin řekne, že je vše v pořádku a že si lidé stěžují neoprávněně. Vždyť to je směšné. Včera se tomu smáli i na městském úřadě,“ řekli Šťastníkovi.

Lidé: Co nás trápí? Romové a zápach

Redakce minulý týden položila deseti obyvatelům Vítkova otázku, co by ve svém městě změnili, kdyby měli tu moc. Výsledek? Lidi by chtěli vyřešit často problémové soužití s Romy a pak zápach z klokočovské biostanice. „Kromě jiného mi tu vadí bioplynová stanice. Mám ale pocit, že zápach v poslední době není tak cítit,“ uvedla například Vlastimila Kučerová z Vítkova. Dana Šalamounková se k ní přidala: „Pokud bych měla tu moc, udělala bych něco s bioplynovou stanicí. Zvlášť, když se odpad z ní vyváží, dost to smrdí. To by měl ale řešit hlavně městský úřad.“ Také místní chataři nemlčí. Je to tu hrozně cítit. Jsme chataři a jezdíme sem pětadvacet let, takový smrad tu ale předtím nebýval. Hlavně je to cítit blízko oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných,“ uvedla Karla Chromečková.

Majitel: Vše je v pořádku

Jan Kalman, majitel Vítkovské zemědělské, a. s., která bioplynovou stanici provozuje, se ale hájí tím, že hlavní problém je minulost. „Na vině byly vadné membrány na reakčních nádobách, kvůli tomu se z nich šířil zápach. Závadu jsme však u dodavatele vyreklamovali a od té doby je to v pořádku,“ uvedl Kalman do našeho úterního Opavského a hlučínského Regionu s tím, že k žádnému porušování předpisů nedochází. Lidé si podle jeho mínění často stěžují neoprávněně. Právě toto jeho vyjádření však mnohé místní nadzvedlo ze židlí. Kalman rovněž podotkl, že firma neprovozuje jen bioplynovou stanici. „Zabýváme se také chovem koní a pěstováním ekologického obilí. Zápach, který vzniká při vyvážení na pole, smrdí jako kejda. Nic jiného než odpady rostlinného původu a také zbytky masokostní moučky do biomasy nedáváme,“ dodal.

Starosta: Chybí nám jasná pravidla

Městský úřad se podle slov starosty Pavla Smolky snaží problém řešit společně se starosty dalších obcí a také na parlamentní úrovni. „Já se osobně domnívám, že problém je v tom, že byly v roce 2006 zrušeny limity na zápach. Také chybí jasná pravidla pro provoz bioplynových stanic. Například nikde není řečeno, jakou minimální dobu má biomasa v reaktorech vyhnívat,“ uvedl Smolka.

Kontakt

Neváhejte nás kontaktovat v případě Vašich připomínek.